Genel Bakış.

1981 yılında her yaştan, her kesimden, her meslekten vatanseverlerce Ankara’da kuruldu. Bakanlar Kurulu’nca Kamu Yararına çalışır Dernek olarak kabul edildi.

ATATÜRK’ü ve Kemalizm’i istismar edenlere, ettirenlere karşı doğruları ortaya koymak, halkımıza ve özellikle yeni yetişen kuşaklara bu konuda yardımcı olabilmek için çalışıyor.

 Gücünü ulusumuzun temiz vicdanında yaşattığı ATATÜRK sevgisi ve bağlılığından alıyor.

Atatürk Gençlik ve Milli Hakimiyet Şöleni, İslamiyet ve Atatürk Sempozyumu, Mareşal Fevzi Çakmak ve Askeri Dehasını Anma Günü, istiklal Marşı ve Mehmet Akif Semineri, Ali Fethi Okyar’ı Anma Semineri, Atatürk Hatırası Tarihi Eserlerin Korunması Toplantısı, Misak-ı Millînin Kabulü münasebetiyle Şark Meselesi ve Türkiye Sempozyumu, Çanakkale Şehitleri Anma Günü, Atatürk ve 27 Mayıs paneli, Atatürk ve Milli Egemenlik Paneli, Atatürk ve Demokrasi Paneli bu güne kadar düzenlediği toplantılardan bazıları.

 Atatürk ve Celal Bayar Panelini Türkiye de ilk defa gerçekleştirdi. Paneli aynı adla kitap haline getirdi.

Doç. Dr. Amiran Kurtkan’ın Laiklik ve İslam, Doç. Dr. Bedri Noyan’ın Türk Milli Kültüründe ve Kurtuluş Savaşı’nda Bektaşiler, Basın Terör ve Anarşi Üzerine Düşünceler, Uyuşturucu, Silah, Terör ve İşte PKK yayınladığı diğer kitaplardan bir kısmı.

Ülkemizdeki Atatürk Hatıralarına sahip çıktı. Atatürk Orman Çiftliğinin yağmalanmasının durdurulması, Savanora Yatının ve Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki Atatürk evlerinin kurtarılarak müze haline getirilmesi için pek çok girişimde bulundu.

Aylık Kemalist Atılım Dergisini yayınladı.

 Milli Mücadelede zafer kazandıran irade ve şuurun önümüzdeki engelleri aşmada en büyük güç kaynağımız olduğu inancıyla bir ilki gerçekleştirdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le Sakarya’dan Dumlupınar’a Adım Adım Projesi’ni başlattı

Öğrenci, öğretmen, işçi, memur, köylü, esnaf yani her Türk yurttaşını milli mücadelenin verildiği bölgelere uzman rehberler eşliğinde götürdü. Sakarya Savaşının Alagöz Karargahından Dua Tepeye, Büyük Taarruzun Kocatepe’sinden Afyona, Büyük Zaferin muştulandığı Dumlupınar’a kadar bütün bölgeyi tanıttı.

Büyük din alimi rahmetli Prof. Dr. Yaşar Nuri ÖZTÜRK’ün ifade ettiği gibi Türkiye’nin en büyük sorunu teolojiktir. Bunun birinci nedeni kutsal kitabımız Kuranı Kerim’in hakkı ile bilinmemesidir.  Ne yazık ki halkımızın büyük çoğunluğu Kuranı Kerimi ya hiç okumamış ya da Arapçasını okuyarak anlamının ne olduğunu öğrenememiştir

KEMALİST ATILIM BİRLİĞİ aydın din adamlarımız ve ilahiyatçı hocalarımızla KURANI ANLAMA BİRLİKTELİĞİ (K. A. B.) adı altında bir çalışma başlattı. Üyelerimizi, üniversite profesöründen, market işletmecisine, hukukçusundan, restoran çalışanına, tıp doktorundan nakliyecisine, öğretmeninden öğrencisine kadar bütün vatandaşlarımızı Yüce kitabımızın Türkçe tercümesi ve tefsiri ile buluşturmayı amaçladı. Yüce dinimizi açık ve yalın olarak Kur’an merkezli öğrenmeye, Kuranı Kerimin Türkçe Meali ve Tefsirini parasını cebinden vererek yaptıran Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün büyük arzusunu bıraktığı yerden devam ettirmeye karar verdi.  İş bu hususun Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün daha iyi anlaşılmasına vesile olacağına inandı.

Konu ile ilgili olarak yapılan bir hazırlık evresinden sonra geçtiğimiz yılın ilk aylarında hayata geçirilen çalışma küresel salgından dolayı yarım kaldı. Sözü edilen çalışma Zoom Programı üzerinden yeniden başlatıldı.

Çalışmamızda emekleri geçen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Hasan Onat’ı rahmetle anıyor yine aynı fakültenin emekli öğretim üyesi Prof Dr. Nusret Çam’a saygılarımızı sunuyoruz.

ATATÜRK’ü Demokratik Cumhuriyete inananların önderi gören herkesi çatısının altına çağırıyor.

Kuruluş Nedeni.

Mustafa Kemal ATATÜRK büyük asker, kurtarıcı, inkılâpçı lider ve üstün devlet adamı gibi yücelikleriyle tanındığı ölçüde, O’nun çağımıza yepyeni bir yaşam düzeni olarak getirdiği KEMALİZM, ne yazık ki tüm açıklığı ve üstünlükleri ile hâlâ, değil dünyada, ülkemizde bile yeterli şekilde anlaşılabilmiş, anlatılabilmiş değildir.

Yüce Milletimizin hakkı olan özlemlere kavuşabilmesi bakımından olduğu kadar, insanlık âleminin de barış ve eşitlik içinde ileri ve mutlu bir yaşama yükselmesinin tek yolu olan Kemalizm’in nimetlerinden yararlanabilmek hiç kuşkusuz, her şeyden önce O’nu iyi bilmeye bağlıdır.

Kemalizm’i iyi bilmek, benimsemek ve yaymak ise, her insan için, insanlığa en yararlı bir hizmet durumunda olsa da, bu görev, öncelikle Mustafa Kemal’i bağrından çıkarmış Türk Milletine düşer.

Yıllardır bu konuda yeterli bir başarıya ulaşmaktan uzak kaldığımız gibi, içten ve dıştan kaynaklanan zararlı cereyanların Kemalizm’i yıpratmak, zedelemek için sürdüre geldikleri çabalara karşı da aktif ve etkili çalışmalar gösterebilmiş değiliz.

Kemalizm’in üstünlüklerini, Türk Devriminin niteliğini ve ATATÜRK sevgisini her şeyden önce toplumumuzda derin ve sağlam bir köklülüğe sahip kılmamız zorunludur. Bunun için de, Kemalizm ilkelerini açık ve kesin gerçekler halinde ortaya koymak ilk ve en önemli şarttır.

Kemalist Atılım Birliği Derneği bu gerçekler ve ihtiyaçlar karşısında, bu doğrultuda bir hizmet yarışının yolunu açmak andıyla, idealist bir Dernek olarak kurulmuştur.

Bu alanda başarılacak her atılımın büyük değer ve şeref taşıdığına inanmak, çalışma azmimizin desteğidir. Aziz Atatürk’ümüze olan sonsuz sevgi, bağlılık ve şükranımız ve O’nda bulduğumuz örnekler ise, gücümüzün tükenmez kaynağıdır.

Dernek Tüzüğü.

Kemalist Atılım Birliği Dernek Tüzüğü

  • Birliğin genel merkezi:Farabi Sokak, No: 18/4 Kavaklıdere/Ankara’dır.
  • Birliğin adı: KEMALİST ATILIM BİRLİĞİ DERNEĞİ‘dir

ATATÜRK Sevgisini, TÜRK Devrimi’ni ve KEMALİZM İlkeleri’ni yurt içinde ve yurt dışında yaymak, benimsetmek, yurttaşlarımıza ve yetişen kuşaklara bu konuda yardımcı olabilmek için sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmalar yapmak ve ATATÜRKÇÜ MİLLİYETÇİLİK anlayışının birleştirici, bütünleştirici ruhunu canlı ve güçlü kılmak yolunda inançla hizmet etmektir.

DERNEK mensupları, yürürlükteki yasalara ve DERNEĞİN TÜZÜĞÜ’NE uyarlık içinde içtenlikle ve fahri olarak çalışırlar.

Çalışmaların yaygınlığını sağlamak için DERNEK, gerekli görülen yerlerde ŞUBELER açabilir.

DERNEK amaçlarına uygun kitap, dergi, gazete, broşür vs. yayınlar yapabilir.
Şubeler, kültürel faaliyetlerini sürdürme amacı ile kitaplık, lokal gibi sosyal tesisler kurabilirler. Tüzükleri, çalışmaları DERNEĞİN amacına paralel durumda olan özel ve tüzel kişi ve kuruluşlarla iş birliği ve yardımlaşma yolları aranır.

ATATÜRK SEVGİSİ, TÜRK DEVRİMİ ve KEMALİZM İLKELERİ konularında yararlı çalışmaları görülenler teşvik edilir ve tüzüğe uygun olarak ödüllendirilirler.

Ahmet Üstün – Ahmet Atay – Ahmet Cevdet Söyler – Ahmet Demiray – Ali Kefeli – Ali Haydar Öztürkmen – Ali Taşçı – Ali Uzun – Arif Hikmet Tunca – Baha Vefa Karatay – Celâlettin Mıhoğlu – Cemalettin Yücel – Cem Kazdağ – Cevdet Tuğberk – Doğan Yaşınkılıç – Emin Fidan – Erdoğan Bağlum -Ertuğrul Zekai Ökte -Fahri Gökay – Fatma Lamia Yaşınkılıç -Faruk Sunay – Fethiye Eşrefoğlu – Fikri Tamer – Gülseren Güray – Gülveren Tuntaç – Hakkı Atıl – Hamdi Karakaş -Hamdi Sarsar – Hami Özaydın – Hanefi Aytekin -Hasan Basri Özbek – Hasan Basri Yurdakul -Hayrani Sakarya – Hüseyin Ağagil – İhsan Altuğ – İhsan Atabay -İrfan Tuğberk -Hakkı Gürün – Kâzım Sungur – Kemal Özgirgin – Kenan Esengin – Korkud Efe – Mehmet Akgün – M. Nuri Sabuncu – Mehmet Öztoprak – M. Orhan Kürümoğlu – M. Turgut Can – Mehmet Ali Üzümcüoğlu – M. Necmi Şahin – Mete Cordan – Mete Özcanoğlu – M. Metin Sağnak – Mesut Bayrakçı – Muzaffer Toygar – Nabi Aybas – Naci Güray – Naci Özkuzu – Naim Pektaş – Nazmiye Akgün – Necil Kâzım Akses – Necmettin Yaşınok – Neda Armaner – Necdet Evliyagil -Nejat Yaycıoğlu – Nimet Uzluk – Ö. Faruk Meyvecioğlı – Orhan Savaşeri – Ömer Özdil – Özdemir Kırali – Recep Ergül – S. Faruk Önder – Suat Efe – Sevim Serdaroğlu – Salim Taşçı – Süleyman Kazmaz – Tarık Gökeri – Türkân Ayral – Yalçın Doğan – Yılmaz Gençler – Zekai Gökşen – Zeynel Gündoğdu

I-) ÜYE OLMA ŞARTLARI ve ŞEKLİ:

1-) Medeni hakları kullanma ehliyetini haiz ve on sekiz yaşını tamamlamış olmak şartıyla, ilgili yasalar uyarıca DERNEĞİN amaçlarını içtenlikle benimseyen ve bu yolda hiçbir çıkar beklemeden şevkle çalışmayı kabul eden her Türk vatandaşı KEMALİST ATILIM BİRLİĞİ DERNEĞİNE üye olabilir.

2)- Üye olmak isteyenlerin dolduracakları beyannamede en az iki üyenin tezkiyesini belirten imzalarının da bulunması şarttır.

3-) Başvuru beyannameleri, Yönetim Kurulunca en geç otuz gün içinde karara bağlanır ve ilgiliye bildirilir.

Şube Yönetim Kurulunun kararına itirazı olanlar, yazılı olarak Genel Yönetim Kuruluna müracaat edebilirler. Genel Yönetim Kurulunun kararı kesindir; Bu karar, müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde ilgiliye bildirilir.

4-)Üyelik aidatı yıllık (Binikiyüz)TL’dır. Bununla ilgili kesin miktar her Genel Kurulda tespit olunur. Derneğe girişlerde ayrıca bir giriş aidatı talep edilmez.

II-)ÜYELİĞE ENGEL HUSUSLAR:

Üyeliğe kabulü için başvuran kişi, 5 nci maddede yer alan şartları haiz olsa da, ATATÜRKÇÜLÜĞE aykırı herhangi bir davranışı yüzünden hakkında kovuşturma açılmış ya da bu konudaki olumsuz tutum ve davranışları kamuoyunda yaygınlaşmış, özel işlerinde veya taşıdığı sorumluluklarda yasaları veya kamu vicdanını zedeleyici durumlara meydan vermiş ise (hakkındaki hüküm af yoluyla kalkmış olsa dahi) DERNEK üyeliğine kabul edilemez.

III-) DERNEKTEN’ ten ÇIKMA VE ÇIKARILMA:

1-)Her üye, kendi isteğiyle ve dilediği zaman Dernek’ten ayrılma hakkına sahiptir.

2-) Üyelikten çıkarılması zorunlu görülenler hakkındaki kesin karar Genel Kurulundur.

IV-) ÜYELİK İÇİN MÜRACAAT MERCİİ:

Üyelik için müracaat mercii, üye olmak isteyen kişinin, devamlı ikamet adresindeki ilçe ya da il şubesidir. Oturdukları illerde Dernek Şubesi açılmamış durumda ise, müracaatlar Genel Merkez’e yapılır.

Dernek Üyesi olmadıkları halde, bu tüzükte yer alan konularda ve Derneğin temel amaçları doğrultuşunda seçkin hizmetleri görülen, ya da Derneğin çalışmalarına önemli ve olumlu katkılarda bulunan yurtsever kişilere Dernek Onur Üyeliği verilebilir.

Onur üyeliği için teklifin en az on üye tarafından, ya da yüksek ödül kurulunun oybirliğiyle yazılı olarak yapılması gerekir. Bu konudaki karar genel yönetim kurulunun 2/3 çoğunluğunun kabul oyu ile alınır.

I-) Genel Kurul,

II-) Genel Yönetim Kurulu,

III-) Genel Denetçiler Kurulu,

IV-) Yüksek Haysiyet Divanı,

V) Yüksek Ödül Kurulu,

DERNEĞİN temel organlarıdır. Ayrıca, Yönetim Kurulları, ihtiyaca göre, yardımcı ve istişari organlar da teşkil edebilirler.

I-)GENEL KURUL:

Genel kurul, üst murakabe ve karar organıdır. Üç yılda bir Ekim ayının ikinci yarısı içerisinde toplanır.

Genel Kurul toplantısı şubelere de bir yazı ile bildirilir; Genel Kurul’a davet edilecek kişi, müessese ve teşekküller, Genel Yönetim Kurulu’nun karar ve direktifiyle Genel Başkanlıkça sağlanır. Toplantıda karar verme nisabı yasada tasrih edildiği şekildedir.

Olağanüstü toplantılarda da aynı hükümler uygulanır.

1-) GENEL KURULUN OLUŞUMU

Genel Kurul merkeze kayıtlı üyeler ile şubelerden gelen delegelerden oluşur.

Delegeler Şubelerin genel kurullar tarafından ilgili şubede kayıtlı üyelerin % 10’u (yüzde onu) oranında tespit edilir.

2-)GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ

A-) SEÇİM

Genel Kurulda yapılacak seçimler şunlardır;

a-) Genel Yönetim Kurulu Asil ve Yedek Üyelerinin seçimi (5 asil,5 yedek),

b-) Genel Denetçiler Kurulu Asil ve Yedek Üyelerinin seçimi (3 asil, 3 yedek),

c-)Yüksek Haysiyet Divanı Asil ve Yedek Üyelerinin seçimi. (3 asil, 3 yedek),

d-)Yüksek Ödül Kurulu Asil ve Yedek Üyelerin seçimi (3 asil, 3 yedek),

B-) TÜZÜĞÜN DEĞİŞTİRİLMESİ:

Tüzükte değişiklik yapmak Genel kurula ait bir yetkidir. Değişiklik teklifleri;

a-) Genel Yönetim Kurulu tarafından,

b-) Genel Başkan tarafından,

c-) Genel Kurulun tüm üye sayısının beşte biri tarafından,

d-) Genel Kurulun esas üye sayısının beşte biri tarafından yapılabilir.

Divan Başkanlığına yazılı olarak sunulacak metinlerin görüşülmesiyle teklifler karara bağlanır. Tüzük değişikliği karan için mevcut üyelerin üçte iki çoğunlukla olumlu oy vermeleri gereklidir.

C-) İBRA İŞLEMİ:

Genel Yönetim Kurulu ve Genel Denetçiler Kurulu raporları ayrı ayrı görüşülerek, ibra edilmesi oylamaya sunulur. İbra için çoğunluğun oyu yeterlidir.

D-) BÜTÇENİN KABULÜ:

Genel Yönetim Kurulu tarafından hazırlanmış olan bütçe görüşülür. Aynen veya değişiklikleriyle oylanır. Kabul için çoğunluğun oyu yeterlidir.

E-) DERNEĞİN başka teşekküle üye olması veya bunlardan ayrılması, taşınmaz mal alım satımı, DERNEĞİN feshi halinde malvarlığının nereye devredileceği konularının karara bağlanması, ya da bu hususlarda Genel Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi.

F-)DERNEK çalışmalarına yol gösterici ana direktiflerin saptanması.

3-)GENEL KURULUN TOPLANMA KOŞULLARI:

A-) Genel kurul önceden ilân edilmiş olan gün, saat ve yerde toplanır. Toplantının açılabilmesi için çoğunluk şarttır. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, aynı usuller içinde ikinci bir toplantı düzenlenir. Mezkûr toplantı ilkinden en az bir hafta sonra olmalı, iki aydan geç olmamalıdır.

Söz korusu toplantıda, çoğunluk aranmaz. Ancak, mevcut üye sayısı, Genel Yönetim Kurulu ile Genel Denetçiler Kurulu üye tam sayıları toplamının iki katından az olamaz.

B-) Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

4-) GENEL KURULUN AÇILIŞVE ÇALIŞMA TARZI:

A-) Genel Kurul çalışması, divan başkanının daveti üzerine Yüce Önder Atatürk’ün, Şehitlerimizin ve TÜRK Milletine hizmetleri geçmiş ecdadımızın aziz ruhları için yapılan saygı duruşuyla ve İSTİKLÂL Marşımızın söylenmesiyle başlar.

B-) Divan Başkanı açılış konuşmasını yapmak üzere Genel Başkan’a söz verir.

5-) GENEL KURULUN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTISI:

Genel Yönetim Kurulu veya Genel Denetçiler Kurulu tarafından ya da DERNEĞİN üyeleri toplamının beşte biri tarafından yapılan yazılı istek üzerine Genel kurul olağanüstü toplanır. Toplantı çağrısı, Genel Yönetim Kurulu kararına göre Genel Başkanlıkça yapılır.

Genel Denetçiler Kurulu’ndan veya üyelerden gelecek, usulüne uygun istek üzerine Genel Yönetim Kurulu bir ay içinde olağanüstü Genel Kurulun toplanmasını sağlamakla görevlidir.

Olağanüstü toplantı, olağan Genel Kurul toplantısında uygulanan usuller içinde yürütülür.

II-) GENEL YÖNETİM KURULU:

Genel Yönetim Kurulu beş asıl ve beş yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Genel Yönetim Kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak genel başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter, genel sayman ve üyeyi belirler. Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

Genel Kuruldan sonra gelen, DERNEĞİN en üst karar ve murakabe organı olup DERNEĞİN tüzel kişiliğini temsil eder. Bu temsil yetkisini gerektiğinde Genel Başkan’a veya üyelerden bir yahut birkaçına, geçici olarak, devredebilir.

Çalışmalardan Genel Kurul’a karşı sorumludur.

DERNEĞİN tüm çalışmalarının, yasalara, tüzüğe, Genel kurul karar ve direktiflerine uygun olarak devamını sağlamakla görevlidir.

Gereken hallerde, yardımcı kollar, istişare kurulları teşkil etmek, teşkilâtı teftiş etmek ya da ettirmek, giderleri murakabe etmek, gelirleri arttırıcı önlemler almak, sarf kararları vermek, Genel Başkan’a tanınacak sarf yetkisini tespit etmek, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak yetkilerine sahiptir.

Genel Yönetim Kurulu, ayda en az bir defa olmak üzere toplanarak çalışmalarını sürdürür. Toplantı tarihi ve saati, üyelere en az iki gün öncesinden bildirilir. (Bu süre, zorunlu hallerde kısaltılabilir.)

Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

III-) GENEL DENETÇİLER KURULU:

Genel Kurul tarafından seçilen üç asil üye ve üç yedek üye ‘den oluşur.

Genel Denetçiler Kurulu, her çalışma yılı içinde DERNEĞİN hesap ve yazı işlerini inceleyerek sonucu, tavsiyeleriyle birlikte bir rapor halinde Genel Yönetim Kurulu’na sunar.

Genel Denetçiler Kurulu, gerekli gördüğü hallerde, Genel kurulun olağanüstü toplanması için Genel Yönetim Kurulu’ndan istekte de bulunabilir (Bu istek yazılı olur).

IV-) YÜKSEK HAYSİYET DİVANI

Genel kurul tarafından ve üç asil üye ve üç yedek üye ‘den oluşur.

Yüksek Haysiyet Divanı, DERNEK Üyelerinden mevzuata ve DERNEĞİN temel amacına aykırı tutum ve davranışları görülecek olanlar hakkındaki şikâyetleri inceleyerek ya da re ‘sen ele aldığı konuları esaslı surette araştırarak, hiçbir etki altında kalmadan, tam bir tarafsızlıkla kararlarını verir.

Yüksek Haysiyet Divanının kararı tavsiye niteliğinde olup üyelikten çıkarma kararını Genel Yönetim Kurulu verir.

V-) YÜKSEK ÖDÜL KURULU:

Genel Kurul tarafından seçilen üç asil üye ve üç yedek üye den oluşur.

Yüksek Ödül Kurulu, yurt içinde incelemeler, araştırmalar yaparak ve yurt dışıyla da ilgilenerek, ATATÜRK İlkelerine, ATATÜRK sevgisine ve ‘bu tüzükte yer alan amaçlara olumlu hizmetlerle katkılar sağlayan kişileri ve yapıtlarını tespit eder. Bu maksatla şubelerdeki ödül kurullarıyla sıkı iş birliği halinde çalışır.

Hizmetleri, DERNEK tarafından ödüllendirilecek değerde görülenlere hangi ödüllerin, ne şekilde verilmesi konusundaki tekliflerini, her yılın Aralık ve Haziran aylarının ilk haftası içinde Genel Yönetim Kurulu’na yazılı olarak sunar.

Ödüller, özel ya da tüzel kişilere verilebilir. Bu konudaki karar, Yönetim Kurulu ile Ödül Kurulu’nun ortak toplantısında karara bağlanır.

Ödüllendirmenin nasıl yapılacağı, ödüllerin derecelerine göre neler olacağı ve diğer tamamlayıcı hükümler, DERNEĞİN kuruluşunu izleyen ilk üç ay içinde Genel Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak bir «Ödül Yönetmeliği» ile tespit olunur.

VI-) ŞUBELER TEŞKİLÂTI:

Genel Kurul Kararına istinaden Genel Yönetim Kurulunca açılmasına yetki verilen İl ve İlçelerdeki dernek alt birimidir

Şubelerin çalışma ve teşkilatlanmalarını içeren hususlar, Genel Yönetim Kurulunca tespit edilerek Genel Başkanlıkça yayınlanır.

Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve Denetim Kurulu’dur. Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir. Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede Şube’de de uygulanır.

KEMALİST ATILIM BİRLİĞİ DERNEĞİNİN gelir kaynakları şunlardır:

I-) Üyelerden alınacak aidat,

II-) DERNEKÇE düzenlenecek sosyal, kültürel ve sportif çalışmalardan sağlanacak gelirler,

III-) DERNEK tarafından yapılacak yayınlardan elde edilecek gelirler.

IV-) Balo, konser, müsamere tertip ve tanziminden elde edilen gelirler ile bunların dışında Genel Merkezin iznine bağlı olarak piyango, konferans, açık oturum, sempozyum, panel tertibi, broşür ve bildiri yayınlanması suretiyle sağlanan gelirler,

V-) DERNEĞİN taşınmaz mallara sahip olması halinde, bunlardan sağlanacak gelirler,

VI-) Devlet, özel idare, belediye yardımları,

VII-) Özel ve tüzel kişilerden sağlanacak bağışlar,

VIII-) Şubeler, yıllık brüt gelirleri tutarının (%15)’inin Genel Merkez için ayırmak bu meblâğı her yıl, en geç Mart ayı sonuna kadar Genel Merkeze ödemekle yükümlüdür. (Bu madde hükmü, kabul yılı dahil, geçerlidir.)

IX-) Kemalist Atılım Birliği Derneği amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.”

Genel Merkez’de ve Şubelerde aşağıda yazılı defterler tutulur:

1) Karar Defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
5-) Envanter Defteri: Dernekler Yönetmeliği hükümlerine aykırı olmamak şartı ile elektronik ortamda tutulmalarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca çıkarılan tebliğlerde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, diğer defterler ise Bakanlıkça oluşturulan veya izin verilen yazılımlar kullanılarak elektronik ortamda da tutulabilir.

Kemalist Atılım Birliği Derneğinde iç denetim esastır. Genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Denetim kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.

Denetim kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

DERNEK Genel Kurul kararıyla kendini feshederse, mal varlığının nereye devredileceğini karara bağlar; Kuracağı tasfiye heyeti marifetiyle bu kararını yerine getirir.

Derneğin kendiliğinden infisahı halinde ve-ya Mahkeme kararıyla feshedilip de mal varlığının durumu hakkında bir karar verilmediği takdirde mal varlığı Hazine’ye devredilmiş sayılır.